Oud inwoner Karin Cornelissen was voor een dag terug op haar geboortegrond met in haar kielzog een hele delegatie uit het Overijsselse Raalte en omstreken.

Karin is juriste en als gemeentesecretaris werkzaam in Raalte sinds 2014 en was al een tijdje van mening dat Raalte en Elsendorp elkaar beter moesten leren kennen om de leefbaarheid in kleine kernen naar een hoger niveau te brengen. Gemeente Raalte is recent in de prijzen gevallen bij de verkiezing van het vakblad Binnenlands Bestuur. Het werd uitgeroepen tot de best bestuurde decentrale overheidsorganisatie van 2019!

De gemeente Gemert Bakel en Raalte zijn vergelijkbaar met 7 en 9 kleine kernen en een groot (agrarisch) buitengebied. De mentaliteit in de dorpen is vergelijkbaar, aanpakken en gewoon doen!!

Op vrijdag 31 januari  is er in De Dompelaar een bijeenkomst geweest georganiseerd in Elsendorp. De organisatie was in handen van JV-events. Een bus vol met bijna 40 inwoners uit de regio Raalte maar ook vanuit de provincie Noord Brabant, wethouders en medewerkers van de gemeente en andere geïnteresseerden zijn die dag aanwezig geweest in Elsendorp. Aan de hand van 3 thema’s uit Raalte en 3 uit Elsendorp werd er gediscussieerd over b.v. een burgerbegroting en  de exploitatie van een multifunctionele accommodatie als de Dompelaar. In Elsendorp met een kindcentrum, in Raalte alleen als dorpshuis. Nog een verschil, hier hebben alle kernen een dorpsondersteuner en regelen we de zorg zelf.

Ook de mogelijkheden rondom bouwen van woningen op het platteland in Noord Brabant en Overijssel zijn verschillend. In Overijssel kennen ze knooperven, voormalig agrarische bedrijven waar de boerderij en schuren worden verbouwd tot huur, starterswoningen en appartementen. In Brabant kennen we alleen Ruimte voor Ruimte woningen in het buitengebied. Ook niet agrarische bedrijven krijgen in Overijssel volop ruimte.

Na een inspirerende dag kunnen we stellen dat we bepaalde onderwerpen op de zelfde manier aanpakken, maar andere ook zeker niet!! Kortom Raalte en Elsendorp zijn nog lang niet uitgepraat, vandaar dat de dagvoorzitter Ties van Gulick de Elsendorpse vlag aan Karin Cornelissen overhandigde met de uitnodiging dat de Elsendorpers, de vlag zelf komen ophalen in het Overijsselse Raalte. Vanuit Raalte veel leermomenten maar zeker ook voor Elsendorp een erg nuttige dag waar we allemaal baat bij hebben, nu en in de toekomst.

Dus dit werkbezoek verdient en krijgt zeker een vervolg!!

Terug naar nieuws